Besplatna dostava

za cijelu Hrvatsku

Besplatni testeri

uz svaku narudžbu

20,000 kupaca

kvaliteta, sigurnost, privatnost

Niske cijene

vrijedi za sve proizvode

Azitromicin

Azitromicin

Azitromicin kao antibiotik širokog spektra

Azitromicin je antibiotik koji pripada klasi makrolidnih antibiotika, a karakterizira ga sposobnost djelovanja protiv širokog raspona bakterijskih patogena. Aktivan je protiv većine Gram-pozitivnih i nekih Gram-negativnih bakterija, te se smatra efikasnim u borbi protiv različitih vrsta respiratornih infekcija, kožnih infekcija te nekih spolno prenosivih bolesti. Zahvaljujući svojoj farmakokinetici, ovaj antibiotik ima produženo djelovanje što omogućava kraće terapijske režime, obično od pet do sedam dana, što je prednost u odnosu na antibiotike koji zahtijevaju višestruko dnevno doziranje.

Njegova terapijska efikasnost proizlazi iz sposobnosti vezanja na ribosomske podjedinice unutar bakterijske stanice, čime inhibira proces sinteze proteina.

Ovaj mehanizam djelovanja čini ga letalnim za bakterije jer sprječava njihov rast i razmnožavanje. Jedinstvenost azitromicina leži i u njegovoj dobroj distribuciji u tkivima i visokim koncentracijama u stanicama imunološkog sustava, što mu omogućava da bude učinkovit i u tretmanu intracelularnih patogena, poput Chlamydiae.

Pored toga, taj antibiotik iz klase makrolida poznat je po niskom riziku od interakcije s drugim lijekovima, što ga čini pogodnim izborom za pacijente koji uzimaju više lijekova. Iako je učinkovit u liječenju mnogih infekcija, važno je spomenuti da se kao i kod svakog antibiotika može razviti otpornost bakterija na ovaj lijek, posebice ako se ne koristi na pravilan način. Stoga je presudno da se ovaj antibiotik propisuje i koristi odgovorno, u skladu s medicinskim smjernicama, kako bi se smanjila pojava i širenje rezistencije na antibiotike.

Primjena Azitromicina u liječenju bakterijskih infekcija

Azitromicin se u kliničkoj praksi često koristi za liječenje raznolikih bakterijskih infekcija zahvaljujući svom širokom antimikrobnom spektru. Posebno je efikasan u liječenju respiratornih infekcija poput bronhitisa, upale pluća, tonzilitisa i sinusitisa, gdje se često propisuje kao alternativa za pacijente alergične na penicilin. Također, ovaj antibiotik nalazi primjenu u liječenju određenih oblika otitisa, odnosno upale uha, gdje njegova sposobnost prodiranja u tkiva daje dobre terapijske rezultate.

U dermatologiji se azitromicin koristi za tretiranje kožnih infekcija poput erizipela, impetiga i sekundarno inficiranih dermatitisa, gdje njegovo antiupalno djelovanje dodatno pomaže u ublažavanju simptoma.

U venereologiji, antibiotik iz skupine makrolida ključan je u borbi protiv spolno prenosivih bolesti, uključujući klamidiju, gdje jednokratna doza često može izliječiti infekciju bez potrebe za dugotrajnim tretmanom.

Zahvaljujući svojoj farmakokinetici, ovaj antibiotik iz klase makrolida omogućava jednostavne režime doziranja, što poboljšava pridržavanje pacijenata propisanom terapijom te smanjuje rizik od nepravilne upotrebe i razvoja rezistencije. Ističe se važnost uzimanja u obzir prethodnih alergija pacijenta na makrolide i moguće interakcije s drugim lijekovima koje pacijent može uzimati prije nego što se započne s terapijom ovim antibiotikom.

Unatoč svojoj visokoj učinkovitosti, važno je izbjegavati nepotrebnu ili neopravdanu upotrebu ovog antibiotika kako bi se spriječila pojava otpornih sojeva bakterija. Stoga, propisivanje ovog antibiotika treba biti temeljeno na jasnoj kliničkoj indikaciji i, ako je dostupno, na temelju rezultata testova osjetljivosti patogena. Liječnici moraju pažljivo odabrati slučajeve u kojima je primjena ovog antibiotika opravdana te educirati pacijente o važnosti pridržavanja propisane terapije do njezinog završetka, bez obzira na brzo poboljšanje simptoma.

Mogući nuspojave i upozorenja pri uzimanju Azitromicina

Kada se razmatra terapija azitromicinom, važno je biti svjestan mogućih nuspojava koje ovaj antibiotik može izazvati. Iako je većina nuspojava blaga i prolazna, neke mogu biti ozbiljnije i zahtijevati medicinsku pažnju. Česte nuspojave uključuju gastrointestinalne smetnje poput mučnine, povraćanja, dijareje i bolova u trbuhu. U nekim slučajevima, pacijenti mogu doživjeti glavobolju, vrtoglavicu ili promjene u osjećaju okusa.

Rijetke, ali potencijalno ozbiljne nuspojave uključuju alergijske reakcije, poput osipa, svrbeža, te u ekstremnim slučajevima, anafilaktički šok.

Posebna pažnja se preporučuje kod pacijenata s prethodnim srčanim problemima, jer azitromicin može utjecati na srčani ritam, a poznata je rijetka nuspojava produljenja QT intervala, što može dovesti do ozbiljnih srčanih aritmija. Stoga je važno da liječnici provjere povijest srčanih bolesti prije propisivanja ovog antibiotika.

Trudnice i dojilje trebaju konzultirati svog liječnika prije upotrebe ovog antibiotika iz skupine makrolida, jer sigurnost njegove primjene tijekom trudnoće i dojenja nije u potpunosti uspostavljena. Također, ovaj antibiotik iz skupine makrolida može interagirati s određenim lijekovima, uključujući antikoagulanse i neke lijekove protiv aritmija, stoga je nužno obavijestiti liječnika o svim lijekovima koje pacijent uzima.

Kako bi se smanjila mogućnost pojave neželjenih reakcija, bitno je uzimati propisani antibiotik strogo prema uputama liječnika, ne izostavljajući doze niti prekidajući liječenje prije vremena, čak i u slučaju osjetnog poboljšanja simptoma. Ako pacijent doživi bilo kakve neobične simptome ili nuspojave, trebao bi odmah obavijestiti svog liječnika. Tim pristupom, uz pažljivo praćenje i komunikaciju s liječnikom, ovaj antibiotik ostaje vrlo učinkovit i relativno siguran za liječenje širokog spektra bakterijskih infekcija.

proizvoda u košarici:
Nema proizvoda u košarici

IZABRALI STE OVE PROIZVODE:

    POKLON: Za vas je dostava besplatna!

    Ukupan iznos narudžbe: